Üniversitelerde toplam 3 milyon kişi okuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2013 03:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, üniversiteler yaklaşık 3 milyon öğrenci olduğunu, bunun neredeyse yarısına her ay düzenli olarak 280 lira verdiklerini belirterek, ''Eskiden o marjinal gruplar 'Üniversitelerde harçlara hayır' eylemleri yapardı. Şimdi biz harçları kaldırınca sapan taşlarıyla uydu düşürmeye kalkıyorlar. Kafaya bak. Onlar nerede biz neredeyiz'' dedi.

Kılıç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile AK Parti Hatay Gençlik Kolları tarafından Meclis Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen ''Gençlik Buluşması''nda yaptığı konuşmada, gençlerin bu milletin her şeyi olduğunu söyledi. Bir takvim yılı içerisine sığdırılması mümkün olmayan hizmeti, eseri ve projeyi, Hatay'ın son 50 yılında toplamda yapılamayan kadar spor ve gençlik projesini 2013 yılına sığdırmaya muvaffak olduklarını kaydetti.

Siyasetin kapılarını gençlere sonuna kadar açtıklarını vurgulayan Kılıç, milletvekili seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdiklerini, belediye meclislerinde mutlaka gençlerden gelecek isimlere kontenjan ayrılmasını temin ettiklerini kaydetti. Hayatın her alanında büyük farklar ortaya koyan bir siyasal iktidar olduklarını belirten Kılıç, hastane kapılarında 10 yıl önce insanların kilometrelerce kuyruk oluşturduğu, muayene olabilmek, reçete yazdırabilmek için sabah namazında kuyruğa girildiği bir Türkiye devraldıklarını söyledi.

Gençlere de Türkiye'yi şu anki konumundan alarak hayal etikleri başka bir noktaya, ama hep ileriye götürmesi tavsiyesinde bulunan Kılıç, ''Bu ülke savunma sanayinde hep ele mahkumdu. Şimdi Altay adıyla kendi tankını üreten bir ülke haline geldik. Atak adıyla kendi helikopterini üreten bir ülke haline geldik. Anka adıyla insansız hava aracını uçuran bir ülke haline geldik. Göktürk 2 adıyla yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri olan uydusunu, geçtiğimiz haftalarda uzaya fırlatan bir ülke haline geldik. Nereden nereye geldik. İşte bu Türkiye bizim Türkiye'miz'' diye konuştu.

Kredi ve yurtlar kurumunda kalan 308 bin gence her ay 200 lira yemek yardımı yaptıklarını vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

''Bir düşünün 308 bin çarpı 200 lira aylık. Çarpı senede 10 ay, yıllık maliyet. Bir genç bunu eğitim süresine göre 4 ya da 5 yıl alıyor. 1 milyon 304 bin gencimize 280 lira ocak ayından itibaren burs veya kredi veriyoruz. Dile kolay 1 milyon 304 bin. Türkiye'nin üniversitelerinde ne kadar öğrenci var, yaklaşık 3 milyon. Bunun neredeyse yarısına her ay düzenli olarak 280 lira veriyoruz. Şimdi hesap edin. 1 milyon 304 bin çarpı ayda 280 lira, çarpı senede 12 ay, çarpı eğitim süresine göre 4 veya 5 yıl. Maliyeti siz hesaplayın. Bu ülkenin gençleri için, Türkiye Cumhuriyeti gençlerinin Başbakan Erdoğan hükümetinin yaptığı fedakarlıkların, aldığı kararların, attığı adımların, farkındayız, farkında olmamız lazım.

Bu 1 milyon 304 bin rakamının 455 bini karşılıksız burs, kalanı kredi. O krediyi okul bitecek en az iki yıl geçecek iki yıl geçtikten sonra bir sigortalı işe girmiş olursa, yani bir sigortalı işe girmezse kredinin de tahsilatını başlatmıyoruz. Böyle bir anlayışımız var bizim. Harçları kaldırdık. Eskiden o marjinal gruplar 'Üniversitelerde harçlara hayır' eylemleri yapardı. Şimdi biz harçları kaldırınca sapan taşlarıyla, uydu düşürmeye kalkıyorlar. Kafaya bak. Onlar nerede biz neredeyiz. Değerle kardeşlerim Türkiye'nin geleceğini bu şekilde görebilir, algılayabilir ve bu istikamette yol alabilirsek, çok büyük güzelliklere birlikte yelken açacağız.''

Bu kadar kuvvetli bir toplumun, güçlü bir devletin, sağlam bir milletin, köklü bir medeniyetin, bir rüzgarda, cereyanda yıkılmasının, yerle bir olmasının söz konusu bile edilemeyeceğini vurgulayan Kılıç, ''İçimizden herhangi biri doğduğu yerde annesinden duyduğu ilk ninninin dili ne olursa olsun Türkçe, Kürtçe, Arapça, Arnavutça olsun 81 vilayette 780 bin kilometre kare vatan topraklarında yaşayan her bir kardeşimiz, bir cümleyi söylediği takdirde ayrılık gayrilik namına ne varsa hepsini elimizin tersiyle bir kenara itmeye bir biz hazırız'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber